Laparoskopi nedir?
Laparoskopi toplumda kapalı ameliyat olarak bilinen operasyonların adıdır. Laparoskopik ameliyatlarda karın duvarına 5 ve 10 mm’lik delikler açılır. Karın içerisi CO2 gazı ile doldurulur. Bş ve on milimetrelik deliklerden küçük aletler karın içerisine sokularak işlem yapılır. Laparoskopi ile bir çok farklı branşta çok sayıda ameliyat yapılabilir. Safra kesesi, barsak cerrahisi, kadın hastalıkları ameliyatları, diz ameliyatları, ürololojik ameliyatlar gibi sayısız operasyonda laparoskopi tercih edilebilir.
Jinekoloji ve jinekolojik onkolojide kullanım alanları nedir?
Neredeyse tüm kadın hastalıkları ameliyatları laparoskopik yapılabilir. Kanser ameliyatları, lenf nodu çıkarılmaları, rahim ve yumurtalık alma, idrar kaçırma, endometriozis, rahim sarkaması ameliyatları, yumurtalık kistleri ve kitleleri, rahim korunarak myom alınması ameliyatları laparoskopik yapılabilir.
İleri evre yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri ameliyatlarında ise bilimsel bilgiler doğrultusunda hasta yaşamını kısalttığı için laparoskopi tercih edilmemektedir.
Laparoskopinin yararları nedir?
Karın duvarında açılan küçük delikler ile ameliyat yapıldığı için hastalarımız ertesi gün taburcu edilmektedirler. İş ve ev hayatlarına dönüşleri daha hızlı olmaktadır. Ameliyat sonrası hareket imkanı daha fazla olmaktadır. Laparoskopi sırasında kullanılan mercekler büyütme imkanı vermektedir. Yumurtalıkların korunması gereken endometriozis gibi hastalıklarda merceklerin büyütme gücü ameliyatın kalitesini arttırır.