542

Endometrium dokusu her ay çocuk gelişimi için hazırlanan ve çocuk oluşmazsa adet kanaması ile atılan dokudur. Rahmin iç kısımını halı gibi örter. Endometriumda bazı zamanlarda fazla büyüme sonucunda yüzeyden kabarık yapılar oluşmaktadır. Bu yapılara endometrial polip ismi verilmektedir. Polipler birkaç milimetreden birkaç santimetre büyüklüğe kadar değişen boyutlarda olabilirler. Endometrial polipler düzensiz adet kanamalarına neden olurlar. Menapozda ki kadınlarda daha sık görülürler.

Endometrial polip nedenleri nelerdir?

Rahim kalınlaşmasında olduğu gibi fazla östrojen’e (kadınlık hormonu) neden olan durunlarda daha sık görülürler. Polikistik over sendromu, obezite, hormon salgılayan tümörler, meme kanseri nedeni ile tamoksifen kullanımı, ailesel kanser hastalıklarında daha fazla görülürler.

Bir santimetreden küçük polipler kaybolabilirken bir santimetreden büyük tümörler kaybolmaz ve cerrahi tedavi gerekir. Poliplerde kanserleşme oranı menapoz öncesi kadınlarda %1,7 menapoz sonrası dönemde %5,4 oranında kanserleşebilir.

Nasıl anlaşılır?

Hastanın hikayesi ile şüphelenilir. Ultrasonda sıklıkla polip izlenir. Salin infüzyon sonografi yani, rahim içine su verilerek çekilen ultrason incelemesinde daha net görülebilir. Asıl tanı ve aynı zamanda tedavi yöntemi histereskopidir. Histereskopi rahim içine kamera ile bakılması gerekirse cerrahi aletler ile polipin alınması işlemidir.