561

1.HAFTA

Spermin yola çıkmasından yumurtaya ulaşmasına kadar geçen süre 12 saattir. Yüzlerce sperm yumurtaya yönelir ve 1 tanesi yumurtaya girer. Gebelik son adet başlangıcından itibaren 40 hafta sürmektedir.

2.HAFTA

Yumurta hücresi artık olgunlaşmıştır ve döllenmeye hazırdır. Rahim zarında da kalınlaşma başlamıştır. Bazı anne adaylarının bu dönemde kasıklarında ağrı ve mide bulantıları olabilmektedir.

3.HAFTA

Anne adaylarının beslenmesi çok önemlidir. Yumurta bu dönemde döllenmiştir. Rahime tutunma esnasında bazen hafif bir lekelenme şeklinde kanama olabilmektedir.

4.HAFTA

Gebelik bu aşamada belli olmaktadır. Bu dönemde sık idrara çıkma görülmektedir. Beslenmeye omg-3 ve omg-6 dahil edilmelidir.

5.HAFTA

Bu haftada bebek 2mm boyutundadır. Beşinci haftanın sonlarına doğru bebeğin üreme organları, kalp, akciğer, kas ve iskelet sistemi gelişmeye başlar.

6.HAFTA

Bu hafta başından itibaren bebekte dolaşım sistemi ve plasenta aktif olarak çalışır. Anne ile bebek arasındaki oksijen, karbondioksit ve besinlerin taşınmasında görev alır.

Hızla gelişen bebek, pirinç tanesi büyüklüğündedir. Annenin halsizlik, baş dönmeleri, uyku hali, bulantı ve kusma şikayetleri olabilir.

7.HAFTA

Bebekte beyin çok hızlı gelişimine bağlı baş çok büyüktür. Alt ve üst çene çıkıntıları ve boyun omurları gelişir. Bu haftada bebek 10-11 mm boyutundadır. Bebeğin kol ve bacaklarının oluşumu için temeller bu hafta atılır.

8.HAFTA

Bebeğin dil, damak, göz merceği ve kemikleri taslak olarak oluşur. Cinsel organ oluşumu da bu haftada başlar. Dış kulak yolu ve kulak kepçesi oluşur. Retina oluşur ve göz belirginleşir. Baş hala büyüktür, kalbin üzerine doğru eğimlidir. Buna servikal fleksür denir. Parmaklar perdelidir.

9.HAFTA

Bu haftalarda bebek 25-30mm boyunda ve yaklaşık 4 gram ağırlığındadır. Bebekte göz ve dudaklar gelişmeye devam eder. Anne adaylarında kilo artışı görülebileceği gibi, eski giysiler de dar gelmeye başlayabilir.

10.HAFTA

Bu haftanın sonunda bebek 27-35 mm civarındadır. Yaşamsal organları bu hafta tamamen oluşacak ve fonksiyonlarını yerine getirmeye başlayacaktır.

11.HAFTA

Bebek artık 6-8 cm boyundadır, yani bir limon büyüklüğüne ulaşmıştır. Dokunma duyusunun oluşmaya başlamıştır. Artık başparmağını emebilen bebek, aynı zamanda bir objeyi de kavrayabilir duruma gelmiştir.

12.HAFTA

Gebelikte 12 hafta geçtiğinde bebeğin yüzü iyice belirginleşmiş olur. Ağzını açma kapama ve parmak emme hareketleri yaptığı ultrasonda görülebilir.

13.HAFTA

Bebekte yüz hatları daha çok belirgin hale gelmiştir. Anne adayları gebelikte civarında daha hızlı nefes alıp vermeye başlayabilir veya nefes darlığı çekebilirler.

14.HAFTA

Gebeliğin ikinci trimester, yani ikinci 3 aylık dönemi başlamıştır. Bebek erkekse prostat, kızsa yumurtalıkların gelişimi bu dönemde başlar.

15.HAFTA

Bebek artık portakal büyüklüğüne ulaşır. Bu haftadan itibaren kafası üzerinde ‘lanugo’ denilen ince ipeksi tüyler belirmeye başlar ayrıca tırnakları, saçları, kaş ve kirpikleri gelişmeye başlar. 

16.HAFTA

Anne adayının bu hafta üçlü- dörtlü testler olarak bilinen kan testlerini yaptırması önerilir. Bu testlerin sonuçlarına göre bebekte bir anomali olup olmadığı saptanır.

17.HAFTA

Bebek artık 4 aylıktır. Bu hafta itibarıyla hızlı bir gelişim sürecine gireceği için, anne adayında da kilo alımı görülebilir.

18.HAFTA

Bu haftada kas ve sinir sisteminde gelişme söz konusudur. Bu haftada dişler oluşmuştur. Artık dışarıdan gelen seslere tepki veriyor hale gelmiştir.

19.HAFTA

Bu hafta bebeğin kalbi güçlenmektedir. Anne adayında reflü görülebilir. Bunun için, az miktarda ama sık yemek reflü şikayetlerini azaltacaktır. Hormonların etkisiyle görülen diş eti kanamaları görülebilmektedir. Annede kilo artışına bağlı karın ve bacak bölgesinde çatlaklar meydana gelebilir. Aşırı kilo almamak, antioksidan içerikli besin tüketimi, düzenli egzersiz yapmak bu çatlak oluşumunu engelleyebilir.

20.HAFTA

Anne rahmin göbek deliği hizasına dek yükselmiştir. Bu haftadan itibaren anne adayında bacaklarda kramplar görülebilir. Bunun için magnezyum faydalı olacaktır.

21.HAFTA

Sağlık bakanlığı anne adaylarının gebelik esnasında tetenos aşısı yapılmasını önermektedir.

22.HAFTA

Anne krampları önlemek için uzun süre ayakta kalmamalı, bacakları yukarıda tutmalı ve destek veren çoraplar giymelidir. Bebeğin gelişimi iyice arttığı için vücudun ağırlık merkezi değişir ve buna bağlı olarak bel, sırt ağrıları oluşabilir.

23.HAFTA

Bebek artık tamamen insan görünümündedir. Kulak içerisindeki kemikler tamamen sertleştiği için bebek çok iyi duyabilir. Hatta ultrasongrafi de gülümsemesi bile fark edilebilir.

24.HAFTA

Gebelik şekeri veya gizli şeker olarak bilinen hastalık için bu haftada anne adayına şeker yükleme testi yapılması önerilmektedir. Bebeğin büyümesiyle birlikte organlardaki bası artar ve mide ekşimeleri, yanmaları hissedilebilir.

25.HAFTA

Bu haftada en önemli gelişme bebeğin tat duyusunun gelişmiş olmasıdır. Karın büyüdüğü için, gerilen cilt dokusunda rahatsız edici boyutta kaşınmalar görülebilir. Bunun için nemlendirici losyonlar kullanın.

26.HAFTA

Bebek artık 800-900 gram ve 27-30 cm boyuna ulaşmıştır. Bu hafta bebeğin akciğer gelişimi için çok önemlidir. Alveol denilen hava kesecikleri oluşmaya başlar. Annenin egzersiz yapmaya özen gösterili fakat kendisini zorlayan egzersizlerden kaçınılmalıdır.

27.HAFTA

Gebeliğin en rahat dönemlerinden biridir. Bebeğin sese verdiği tepkiler artmaya başlamaktadır.  Büyüyen rahim, göğüs boşluğuna baskı yaptığı için özellikle gece yatarken nefes almakta güçlük yaşanabilir.

28.HAFTA

Gebelikte 28 hafta içinde yoğunlaşan beyazımsı vajinal akıntılar olabilir.

29.HAFTA

Bebek artık vücut ısısını ayarlayabilmektedir. Kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretebiliyor. Gözleri de hareket etmeye başlanmıştır.

30.HAFTA

Bebeğin cildini kaplayan lanugo adı verilen tüyler kaybolmaya başlar ve el-ayak tırnakları da uzar. Annenin rahimi özellikle akşamları düzensiz kasılmalar ile egzersiz yapar. Bu gayet normal olup endişelenmeye gerek yoktur.

31.HAFTA

Bebeğin ciğerleri iyice gelişmiştir, ama tam olgunlaşmış değildir. Bebeğin zararlı atıkları anne tarafından atıldığı için, bu aylarda özellikle yaz ayları ise, susuz kalmamaya dikkat edilmelidir. Bebek bu haftada daha da hareketli olacaktır. Amniyon sıvısı en fazla olan 750 cc miktarında ulaşmış olduğundan bebek rahat hareket edebilmektedir.  Annenin doğum çantasını yavaş yavaş hazırlaması önerilmektedir.

32.HAFTA

Bebek, hafif enfeksiyonlara karşı kendi bağışıklık tepkisini geliştirmeye başlar. Gebelikte 32 hafta dolduğunda, bazı anne adaylarının bu dönemde tansiyonları oldukça düzensizdir. Tansiyondaki ufak bir düşüş baş dönmesine, halsizliğe ve baş ağrısına neden olabilir. 

33.HAFTA

Bebeğin cildi pembe ve pürüzsüzdür. Anne adayı, son ay boyunca doktor muayenelerini asla ihmal edilmemelidir.

34.HAFTA

Annenin rahim kasları, kasılmalarla doğuma hazırlanmaktadır. Bunlar, düzensiz ve genellikle rahatsızlık vermeyen kasılmalardır. İstirahat sonrası geçerler.

35.HAFTA

Bebek ortalama 46 cm uzunluğunda ve 2400 gr ağırlığındadır. Bebeğiniz 35.haftaya geldiğinde gelişiminin büyük kısmını tamamlamıştır. Bebeğinizin böbrekleri tamamen gelişmiştir ve karaciğer çalışmaya başlamıştır.

36.HAFTA

Yaşadığınız Braxton Hicks kasılmalarının miktarında bir artış fark edebilirsiniz. Braxton Hicks’i deneyimleyen pek çok kadın hastaneye gitmektedir, fakat endişelenmeye gerek yoktur çünkü bunlar sadece sahte doğum sancılarıdır. Gerçek doğum sancısı düzenli aralıklarla gelir sıklığı git gide artar ve geçmez. Yalancı doğum sancıları ise düzensiz gelir ve geçer. Bu yalancı sancılar inanılmaz sinir bozucu olasa da, hastaneye gitmek sizi rahatlatır. Gerçek doğum kasılmaları nihayetinde Braxton Hicks kasılmalarını takip edecektir.

37.HAFTA

Hamilelikte 27. hafta itibarıyla doğumun gerçekleşmesi normaldir. Anne adaylarının çok az bir kısmı 40. haftada doğum yapmaktadır. Rahim iyice büyüdüğü ve inceldiği için, içeri giren ışık miktarı artmıştır. Bu sayede bebek gece-gündüz düzenine alışır.

38.HAFTA

Bu haftadan itibaren bebeğin kafa çevresi ve karın çevresi birbirine eşittir. Bağırsak hareketleri düzene girmektedir. Gebelikte 38 hafta dolduğunda anne adayı, doğumun başlamasının ön belirtisi sıvının gelişine hazırlıklı olmalıdır.

39.HAFTA

Hamileliğin sonuna yaklaşıldığında, rahim ağzınızda değişikler başlar. Bu, serviksin doğum için hazırladığı süreçtir. Bebeğiniz pelvise girdikten sonra, giderek servikse daha yakın olacak ve baskı uygulamaya başlayacaktır. Rahim ağzı yumuşar, kısalır ve incelir.

40.HAFTA

Doğum sırasında, bebeğinizin başı her kasılma ile bebeğiniz rahim ağzına doğru itilir. Rahim ağzını geçtikten sonra vajinaya ilerler ve görünmeye başlar.