557

DÜŞÜK NEDİR?

Düşük, 20 haftadan önce ve bebek henüz 500 gram ağırlığına ulaşmadan istenmeyen çeşitli nedenlerle sonlanmasıdır. Özellikle ilk gebelikte sık görülen bir durumdur. Annenin yaşı, enfeksiyon riski ve daha çok birçok neden sebep olabilmektedir. Genellikle hamileliğin ilk üç ayında meydana gelen düşüklerde en sık karşılaşılan faktör, bebekte kromozom anomalileridir. Bazı vakalarda iki veya daha fazla hamilelik üst üste düşükle sonuçlanabilir. Bu durum tekrarlayan düşük olarak adlandırılmaktadır. Düşük tedavisinde düşüğe neden olan faktörlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Düşük, gebeliğin sonlanmasına neden olur fakat nadiren de olsa gebelik devam ettirilebilmektedir.

İlk 3 ayda düşüğe sebep olan maddeler kromozom anomalilerin yanı sıra:

-Enfeksiyon hastalıkları

-Rahim ağzı yetmezliği

-Genetik hastalıklar

-Hormonal bozukluklar

-Annenin hastalıkları

-Rahim içi yapışıklıklar olabilmektedir.

DÜŞÜK BELİRTİLERİ

Düşük anne adayının hayatını riske atar. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

-Vajinal kanama, mide bulantısı, kusma, halsizlik, sırt ağrısı, 24 saatten fazla süren şiddetli karın ağrısı, vajinal kanama var ise en kısa sürede hekime görünülmelidir.

DÜŞÜK TEDAVİSİ

Ultrason inceleme ile fetüsün durumu tespit edilmelidir. Eğer fetüs cansız ise gebeliği sonlandırmak ve rahmi kürtaj ile temizlemek gerekmektedir. Ancak düşük tehlikesi var ise tedavi edilebilmektedir. Bu durumda anne adaylarının düzenli doktor takibi, istirahat ve gerekirse ilaç desteği ile düşük engellenebilmektedir.